Hallitus päätti kokoomuksen vaatimuksesta tuoda sote-uudistukseen mukaan myös yksityissektorin. Näyttää siltä, että suuret terveys/lääkärifirmat (Attendo, Mehiläinen, Terveystalo) ovat huomanneet mahdollisuuden tehdä bisnestä sotessa.

Sosiaali ja terveydenhuollossa liikkuu miljardeja rahaa. Tästä nämä yritykset halajavat osaansa. Yritykset ovat pääosin ulkomaisten rahoitusyhtiöiden omistuksessa ja kierrättävät voittonsa veroparatiiseihin. Näin kestävyysvaje pahenee ja joudutaan leikkaamaan lisää.

Miten on mahdollista, että Vaasassa olisi yksi julkinen terveyskeskus ja viisi yksityistä asemaa, kun nykyisiinkään ei ole varaa, vaan pitää keskittää. Vai onko tarkoitus kilpailuttaa näitä ja halvin saa hoitaakseen koko sektorin? Voi käydä niin, että julkinen häviää kilpailun siksi, että sen on tehtävä tarjous reaalikustannusten perusteella. Yksityinen kansainvälinen hoivayritys voi tarjota jopa tappiolla, kuten kävi, kun eräs terveysyritys tarjosi 1 euron tuntihintaan lääkäripalveluja vankiloille.

Kun julkinen palvelu on ajettu alas, alkaa rahastus. Isot yritykset jakavat markkinat ja hinnat nousevat. Kun verovarat eivät enää riitä, nostetaan palvelumaksuja, mikä johtaa siihen, ettei kaikilla ole varaa maksaa. Näin luodaan epätasa-arvoa. Vai onko tämä nykyhallituksen tarkoituskin ajaa Suomi amerikkalaismalliseen järjestelmään? Nythän jo vakuutusyhtiöt tarjoavat terveysvakuutuksia.

Alun perin sote-uudistuksen tarkoitus oli parantaa palveluiden saatavuutta ja lisätä tasa-arvoa koko maassa sekä integroida perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito sekä sosiaalipalvelut. Nyt näyttää keskeiseksi muodostuneen maakuntauudistus ja valinnanvapaus. Mihin tässä unohtui ihminen/potilas. Sosiaalipalvelut on unohdettu kokonaan. Kai ne ovat liian tuottamattomia yksityisbisnekselle.

Kaikki vannovat hyvinvointivaltion nimeen. Silti hallitus toimillaan on ajamassa sitä alas (esimerkkinä Vaasan keskussairaalan alasajo).

Ei ole ihme, jos ihmiset ovat huolissaan siitä, mitä tulee tapahtumaan.

Kirjottaja: Kari Laitala

Kirjoitus julkaistu 12.11. Pohjalaisessa

Juttu luettavissa myös täällä >>